» Halálóra » Álmok » Nagy álomszótár » Cigány álomfejtés » Kreatív álmok » Jósolnak az ujjak » Tenyérjóslás » Kávézacc-jóslás » Teajóslás » Népi kalendárium » Népi időjóslás » A pasid Holdjegye » Az intelligenciádról » Szülinap a szexről » Horoszkópok » Holdhoroszkóp » Horoszkóp, igaz-e? » Mi a mágia » Ezoterikus hírek » Véletlen? nso BOX

Filmek.hu

Kubicek Balloons Magyarország

Hirdess itt

     
 • A LAPSZEMLE.hu legolvasottabb hírei (4h)

  1. Hogyan töröltek el városokat a föld színéről a puskapor feltalálása előtt?
  2. Mi történik a forinttal?
  3. Hófúvás miatt elsőfokú riasztást adtak ki
  4. "Ez itt az én hazám..." - A mi kátyúnk
  5. A Sztárportréban Laár András!
  6. Beindultak a torrent mesterei, elkezdték felpakolni a netre a legjobb filmeket
  7. Ha kevés a hely az iPhone-ján, így sokat megspórolhat
  8. Szülés: van ideális életkor?
  9. Bezárják a a Clinton Globális Kezdeményezést
  10. Kiosztotta Trumpot az amerikai külügyminiszter
 • Népi kalendárium

  Fergeteg Hava (január) 17. napja
  Edömér - Aba királyunk ôse kun fôúr Anonymusnál.
  Remete Szent Antal napja († 356), a szerzetes, akit már a középkorban a háziállatok, köztük a disznó védôszentjeként tiszteltek. Szent Antal tüzánek nevezték az orbánc és az ehhez hasonló mérgezést, melyek a nem kellôen tisztított gabonaliszt miatt számos súlyos, látszólag járványszerû mérgezést okoztak. A bukovinai székelyek ráolvasással, archaikus imádságokkal próbálták gyógyítani.
  A topolyaiak hittek abban, hogy ha három Antal nevû ember áll a beteg ágya mellett, ott elszív egy pipa dohányt és a betegre fújja a füstöt, akkor leveszik az orbáncos betegrôl a tüzet. A pipát tûzkôvel és taplóval kellett meggyújtani, hétszeri csiszolással.
  A Remete Szent Antalhoz kapcsolódó hiedelmek és szokások a hitújítás korában elhalványultak, majd Páduai Szent Antal alakjában újraéledtek.

 • Ezen a napon történt

  395-ben I. (Nagy) Theodosius halála után a Római Birodalom végérvényesen kettészakadt. Theodosius, az utolsó összrómai császár, miután meghódította az egész birodalmat, legutolsó rendelkezésével felosztotta két fia, Honorius és Arcadius között. (* 347)

  1377-ben a pápaság 1309 óta tartó avignoni fogsága véget ért. XI. Gergely pápa Avignonból visszaköltözött Rómába, innentõl a pápák székhelye a Laterán helyett a Vatikán lett.

  1468-ban meghalt Szkander bég (született 1403 v. 1405, eredeti neve: Kasztrióta György), aki albán hadvezér és nemzeti hõs volt. Török hadifogságba került, ahol magas tisztségig vitte, majd egyesítette és sikeresen védte Albániát.

  1634-ben meghalt Szenci Molnár Albert pap, egyházi író, nyelvtudós, zsoltárköltõ, mûfordító. Õ készítette el az elsõ magyar - latin szótárt. (* 1574)

  1706-ban megszületett Benjamin Franklin író, tudós, a villámhárító feltalálója, államférfi, a Függetlenségi Nyilatkozat társszerzõje és az amerikai szabadságharc résztvevõje. († 1790)

  1773-ban James Cook kapitány Resolution és Adventure nevû hajói, az Antarktisz felé közeledve, elsõ európai hajókként áthaladnak a Déli-sarkkörön (a déli szélesség 66° 36'-én, a keleti hosszúság 38° 14'-énél).

  1775-ben megégettek 9 idõs asszonyt, mint boszorkányt Lengyelországban, mert nekik tulajdonították a rossz termést.

  1860-ban megszületett Anton Csehov orosz író, drámaíró (Sirály, Három nõvér).

  1861-ben szabadalmaztatták az öblítõs toalettet külön víztartállyal és lehúzó lánccal.

  1894-ben megszületett Szõnyi István Kossuth-díjas festõ és grafikus, a posztnagybányai iskola vezetõ mûvésze (Zebegényi est). († 1960)

  1897-ben Budapesten 69 éves korában meghalt Vajda János költõ, publicista, az elsõ szimbolista, akit Ady Endre "szent elõdjé"-nek tekintett. Verseibõl: "Gina emléke", "Húsz év múlva", "A vaáli erdõben", "Nádas tavon". (* 1827)

  1899-ben megszületett Al Capone legendás amerikai gengszter, szeszcsempész. († 1947)

  1914-ben az Osztrák–Magyar Monarchia vízre bocsátja a Szent István csatahajót.

  1915-ben született Benedek István orvos, író, polihisztor.

  1927-ben elõször jelent meg a spenótevõ Popeye figurája, a Thimble Theatre címû képregényben.

  1942-ben megszületett Muhammad Ali (Cassius Clay), többszörös nehézsúlyú bokszbajnok.

  1945-ben a szovjet Vörös Hadsereg elfoglalja Varsót.

  1957-ben engedélyezik a lottót Magyarországon.

  1991-ben megindul a „Sivatagi Vihar hadmûvelet” (Operation Desert Storm) a Kuwaitot megszállva tartó Irak ellen. Válaszul Szaddam Husszein Scud rakátákkal támadja az Egyesült Államokkal együttmûködõ Szaúd-Arábiát és Izraelt.

  1994-ben meghalt Cziffra György zongoramûvész. (* 1921)

  2002-ben kitör a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található Nyiragongo vulkán, körülbelül 400 000 embert kell kitelepíteni.

  Ma ünneplik névnapjukat:
  Antal, Antónia, Örs

   
Kezdőlapnak
Kedvencekhez

Időjárás

Hogyan keress sok pént Interneten? - távmunka

tv-musor.hu

Balkán.hu